Η ανανεωμένη 22η Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης Art-Athina 2017, ένα από τα μεγαλύτερα ετήσια εικαστικά γεγονότα στην Ελλάδα, ανοίγει τις πύλες της στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου την Παρασκευή 26 Μαΐου και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 28 Μαΐου.

Συνολικά 12 ενότητες αναπτύσσονται γύρω από τον κεντρικό άξονα της διοργάνωσης – την έκθεση που συνθέτουν οι 58 συμμετέχουσες γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό – σύμφωνα με το πρόγραμμα που διαμόρφωσε η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια της Art Athina 2017, Σταματία Δημητρακοπούλου.

Έμφαση στο βίντεο και την περφόρμανς, το ντιζάιν και την ανεξάρτητη εικαστική σκηνή, αλλά και την ιστορία της διοργάνωσης, που θεμελίωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ) το 1993, δίνεται μεταξύ άλλων στο φετινό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει επίσης συζητήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς κι ένα πλούσιο VIP πρόγραμμα απευθυνόμενο σε συλλέκτες.

Το νέο πρόσωπο της Art Athina 2017 συνθέτουν επίσης η Ξένια Καλπακτσόγλου ως καλλιτεχνική σύμβουλος και ο Αντώνης Κούρκουλος ως γενικός συντονιστής. Η παραγωγή έχει ανατεθεί στην εταιρεία Be Best. Τη νέα ταυτότητα της Art Athina υπογράφει το G Design Studio και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό το γραφείο Stage Design Office με επικεφαλής τον Σταύρο Παπαγιάννη.

Σαράντα τρεις (43) γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν το πρόγραμμα τους στον κεντρικό χώρο του Ολυμπιακού Κλειστού Γυμναστηρίου Φαλήρου.

a.antonopoulou.art (Αθήνα), AD Gallery (Αθήνα), Agathi-Kartalos (Αθήνα), ALMA CONTEMPORARY ART GALLERY (Αθήνα), Anna Pappas Gallery (Μελβούρνη), Argo Gallery (Αθήνα), ARTFORUM GALLERY (Αθήνα), ARTOWER AGORA (Αθήνα), ArtZone 42 (Αθήνα), ASTROLAVOS art galleries (Αθήνα), Athens Art Gallery (Αθήνα), CHEAPART (Αθήνα), CHILI ART GALLERY (Αθήνα), Cube Gallery (Πάτρα), DIO HORIA (Μύκονος), Donopoulos IFA (Θεσσαλονίκη), ekfrasi-yianna grammatopoulou (Αθήνα), Eleftheria Tseliou gallery (Αθήνα), Eleni Koroneou Gallery (Αθήνα), Elika Gallery (Αθήνα), Ena contemporary Art (Αθήνα), Epsilon Art Gallery (Λουτράκι), Gallery Ersi (Αθήνα), Gallery ArtPrisma (Πειραιάς), Galeri Binyil (Κωσταντινούπολη), Kaplanon 5 Art Gallery (Αθήνα), Gallery “7” (Αθήνα), Galerie Ernst Hilger (Βιέννη), Ileana Tounta Contemporary Art Center (Αθήνα), Ikastikos kilkos DL (Αθήνα), Ikastikos Kiklos Sianti (Αθήνα), KALFAYAN GALLERIES (Αθήνα), MELKART Gallery (Παρίσι), MIHALARIAS ART (Αθήνα), Nitra Gallery (Αθήνα), Papatzikou Gallery (Βέροια), PERITECHNON Karteris (Αθήνα), Rebecca Camhi gallery (Αθήνα), Skoufa Gallery (Αθήνα), Technohoros art gallery (Αθήνα), The Blender Gallery (Αθήνα), The Breeder Gallery (Αθήνα), Zina Athanassiadou Gallery (Αθήνα).

HIGHLIGHTS

Νέες γκαλερί από το εξωτερικό συμμετέχουν στην καινούρια ενότητα της Art Athina. Φέτος δίνουν το «παρών» 13 γκαλερί, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν έδρα στο Λος Άντζελες.

Safe Gallery (Νέα Υόρκη), 0 -0 LA, LA ltd LA (Λος Άντζελες), OCHI PROJECTS (Λος Άντζελες), ASHES/ASHES (Λος Άντζελες), Club Pro, LA Sade (Λος Άντζελες), Rod Bianco (Όσλο), V1 Gallery (Κοπεγχάγη), Martinetz Galerie (Κολωνία), Nome Gallery (Βερολίνο), EVERYBODY NEEDS ART (Βουδαπέστη), Artfooly (Βουκουρέστι).

FEATURE

Ενότητα (μέρος των βασικών συμμετοχών) με θεματική που ορίζεται και οργανώνεται από έναν επιλεγμένο επιμελητή. Η Μyriam Ben Salah, ανεξάρτητη επιμελήτρια και αρχισυντάκτρια της διεθνούς περιοδικής εικαστικής έκδοσης “Kaleidoscope” καλεί τις γκαλερί The third line (Ντουμπάι) και Gregor Staiger (Ζυρίχη), οι οποίες συμμετέχουν στην Αrt Athina με ατομικές παρουσιάσεις των Sophia Al Maria και Shana Moulton αντίστοιχα. Ο τίτλος του πρότζεκτ είναι “Alternatives” και επικεντρώνεται στην αγχώδη διαταραχή της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας, όπως αυτή παρουσιάζεται με αιχμηρό χιούμορ και σκοτεινή ακρίβεια στη δουλειά των δύο καλλιτεχνών.

DESIGN

Mοναδικά, εκτός παραγωγής, έπιπλα παρουσιάζονται στην ενότητα Design από τις γκαλερί Ζουμπουλάκη, Μαρτίνου και Antiqua. Το περίπτερo του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στην 22 η Art Athina παρουσιάζει την έκδοση 1968, η οποία αποτελεί μια συνεργασία με το περιοδικό TOILETPAPER των Maurizio Cattelan και Pierpaolo Ferrari. Οι επισκέπτες, μέσω μιας εγκατάστασης που περιλαμβάνει έπιπλα αυτής της περιόδου, παίρνουν μια ιδέα από τη διαδικασία δημιουργίας του βιβλίου ενώ ταυτόχρονα μυούνται στις τρέχουσες εκθέσεις του ΔΕΣΤΕ, Liquid Antiquity και Βραβείο ΔΕΣΤΕ: Μια Επετειακή Έκθεση, 1999-2015, μέσα από τις σελίδες των αντίστοιχων καταλόγων.

Στο πλαίσιο του Design εντάσσεται και η εγκατάσταση «ΆΘΛΟΣ» που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το design studio objects of common interest με την υποστήριξη της Gallery S. Bensimon (Παρίσι) στο κέντρο του εκθεσιακού χώρου: μια πλατεία με καθίσματα από μάρμαρο, τσόχα και σίδερο.

Παρασκευή 26 Μαΐου

14.00 – 15.00 Παρακολουθώντας και όντας υπό παρακολούθηση: προς μια νέα γενιά δικτυωμένων καλλιτεχνών

Αlexander Burenkov, ανεξάρτητος επιμελητής και κριτικός Τέχνης presents CITIZENSFIVE.

Περισσότεροι από 30 νέοι Ευρωπαίοι καλλιτέχνες προσκλήθηκαν στο πρότζεκτ CITIZENSFIVE που παρουσιάζεται στην Art Athina, μια ευρεία έρευνα της αναδυόμενης videoart που επιμελείται ο AlexanderBurenkov. Toπρότζεκτ ασχολείται με τα τελευταία πέντε χρόνια, όπου ο σύγχρονος κόσμος κυβερνάται από την μετα-αλήθεια και τη διαδυκτιακή οικονομία, τις νέες ανάγκες μετανάστευσης και επανεγκατάστασης καθώς και τις μεταβαλλόμενες έννοιες της ιδιότητας του πολίτη, της εθνικότητας και των αντίστοιχων νέων μορφών αγωνίας που αναδιαρθρώνουν τη ζωή μας. Πώς να ζήσουμε και να εργαστούμε υπό τέτοιες συνθήκες σε μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από επιτάχυνση των δεδομένων, την πανταχού παρούσα εικόνα και τον νομαδικό τρόπο ζωής; Τι σημαίνει να είσαι πλήρως ορατός στους άλλους και πού μπορεί να καταλήξουν τα θολά όρια μεταξύ της ιδιωτικής και της δημόσιας σφαίρας;

16.00 – 18.30 Εικόνα-Αντικείμενο: Εκδοτική εφαρμογή

Οι OMMU παρουσιάζουν μια σειρά ομιλιών με επιλεγμένους καλεσμένους, γύρω από το βιβλίο ως μέσο τέχνης. Η ομιλία ανήκει στο διευρυμένη κατηγορία της ΑrtAthina, PUBLICATIONS.

19.00 – 20.30 Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου τιμά τη μνήμη του Δημήτρη Μυταρά

Συντονίστρια: Δρ. Λίνα Τσίκουτα, ιστορικός Τέχνης, επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, υπεύθυνη συλλογών Σύγχρονης Τέχνης. Ομιλητές: Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, Ομ. καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Άγγελος Αντωνόπουλος, καλλιτέχνης και καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Μιχάλης Μανουσάκης, καλλιτέχνης καικαθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

 

Σάββατο 27 Μαΐου

13.00 – 14.30 ALTERNATIVE FACTS – Προβολή video

Επιμέλεια MyriamBenSalah, ακολουθεί συζήτηση με την επιμελήτρια και το κοινό

Από την στιγμή πουη σύμβουλος του Donald Trump Kellyanne Conway αναφέρθηκε σε «εναλλακτικά γεγονότα», το «1984» του George Orwell εξαντλήθηκε στο Amazon. Την εποχή της μετα- αλήθειας και της πολιτικής της πραγματικότητας φαίνεται ότι ο όρος «πραγματικότητα» ποτέ δεν ήταν αφηρημένος. Η διείσδυση στον κόσμο της τηλεόρασης του «ριάλιτι» ως μια πολιτική μορφή εκπροσώπησης και η διερεύνηση της προφητείας του cyberpunk, όπου τα γεγονότα μετατρέπονται σε εμπορεύματα, σκοπός αυτών των προβολών είναι να υπογραμμίσουν τη διφορούμενη ρωγμή που χωρίζει τις εμπειρίες από τις αναπαραστάσεις και τις μεταμορφώσεις τους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολές από ταινίες καλλιτεχνών καθώς και υβριδικά αντικείμενα από την pop κουλτούρα.

Kris Jenner, I love my friends, 1985 4. 03 λεπτά
Nico Young, Status Back Baby, 2015 2. 33λεπτά
MeriemBennani, FLY, 2016 17. 34 λεπτά
Neil Beloufa, Restored Communications, 2017 13:27 λεπτά (απόσπασμα)
Kardashian-Jenner sisters, She loves her friends, 2015 3. 48λεπτά
Sara Sadik, BEASTRON, 2014 2. 24λεπτά
MamaliShafahi, Nature Morte, 2016 4. 23λεπτά
Sara Sadik, ABBOOSTER, 2014 0. 35 λεπτά
Arnaud Dezoteux, Dark meta Reeves, 2016 28. 50λεπτά

15.00 – 16.30 Από το Δίκτυο στην Κοινότητα: Ένα δίκτυο επαγγελματιών του πολιτισμού γεννιέται στο πλαίσιο του προγράμματος TransformingFutureMuseums του BritishCouncil

Οι εμπνευστές του Δικτύου Επαγγελματιών Μουσείων και Πολιτιστικών Οργανισμών συζητούν για την πρωτοβουλία συγκρότησης μιας κοινότητας που επιδιώκει να συμβάλει δυναμικά στην ευημερία των μουσείων και των ανθρώπων τους.

Εισαγωγή από τους: Μαρία Παπαϊωάννου, Arts Manager, British Council και Σοφία Χανδακά, Network Coordinator, British Council. Συζήτηση με τους συμμετέχοντες.

17.00 – 19.00 Το μέλλον των ανεξάρτητων πολιτιστικών πρωτοβουλιών και project spaces

Κατά πόσο το μοντέλο ανεξάρτητης και συνεργατικής καλλιτεχνικής και επιμελητικής προσέγγισης παρέχει μια ενδιαφέρουσα αφετηρία για να σκεφτούμε τι συμβαίνει στον κόσμο της τέχνης και προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας, διαχείρισης και τελικά παραγωγής;

Συντονισμός: Δέσποινα Ζευκιλή, κριτικός Τέχνης – διευθύντρια σύνταξης του περιοδικού «Αθηνόραμα» και Ξένια Καλπακτσόγλου, επιμελήτρια- καλλιτεχνική σύμβουλος Art Athina

Συμμετέχοντες: Νεωτερισμοί Τουμάζου (Μαρία Τουμάζου, Μαρίνα Ξενοφώντος, Ορέστης Λαζούρας), Έλενα Παπαδοπούλου, ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια, καλλιτεχνική διευθύντρια του Ινστιτούτου Σύγχρονης ΤέχνηςRadioAthènes, 3 137artistrunspace (ΠάκυΒλασσοπούλου, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Κοσμάς Νικολάου)

 

Κυριακή 28 Μαΐου

13.00 – 14.00 Κοινωνική Καινοτομία και Νέες Μορφές Συνεργασίας

Η New Wrinkle είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με βασικό άξονα της τη διερεύνηση της κοινωνικής καινοτομίας. Στόχος της είναι να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη δημιουργία προγραμμάτων διαπολιτισμικότητας, εκπαίδευσης και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, τα οποία προωθούν νέες μορφές σχέσεων και συνεργιών μεταξύ φορέων και ιδιωτών σε διεθνές επίπεδο.

Ομιλητές: Γιώργος Διβάνης, Κωνσταντίνος Μαχαίρας, Δάφνη Ζουμπουλάκη

14.00 – 15.30 Μετάβαση στην EUphoria

Μια γνωριμία με την Ελευσίνα 2021- Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Ελευσίνας 2021 θα παρουσιάσει το σκεπτικό της πρότασης με την οποία η Ελευσίνα κέρδισε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, τη δομή, το όραμα και τους στόχους του καλλιτεχνικού προγράμματος, καθώς και τα καλλιτεχνικά και θεωρητικά ζητήματα που αυτό εγείρει, σε μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

Ομιλήτρια: Κέλλυ Διαπούλη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Ελευσίνας 2021- Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης

Πάνω στη Γη, Κάτω από τα Σύννεφα

Αισχύλεια 2017

Παρουσίαση Έργου

Η εικαστικός Δανάη Στράτου και η ιστορικός τέχνης Αλεξάνδρα Κοροξενίδη συζητούν για τη sitespecific εγκατάσταση της Στράτου Πάνω στη Γη, Κάτω από τα Σύννεφα, η οποία θα εκτίθεται από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, στο πλαίσιο των Αισχυλείων 2017.

Συντονισμός: Γωγώ Βουδούρη, Medianeras.

16.00 – 18.00 Συμφωνία Χωρίς Αρχές

Συζήτηση με την Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών για τη διαδικασία της έρευνας και έκθεσης που παρουσιάζει στο iset (Iνστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης) υπό τον τίτλο Συμφωνία Χωρίς Αρχές – Προς μια ιστορία για τη σύγχρονη ελληνική τέχνη. Από το θεσμικό, στο αντιθεσμικό και το εξωθεσμικό. Η έρευνα έχει ως αφετηρία τη δεκαετία του ’90 και με αφορμή τη δημιουργία της Art-Athina εκείνη την περίοδο η συζήτηση εξετάζει τον χώρο των γκαλερί και της αγοράς τότε.

Συντονισμός: Γαλήνη Νόττι, επιμελήτρια εκθέσεων, Ομιλητές: Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών, Ελπίδα Καραμπά: θεωρητικός Τέχνης – επιμελήτρια εκθέσεων, Γλυκερία Σταθοπούλου: ιστορικός Τέχνης, Δέσποινα Ζευκιλή, κριτικός Τέχνης – Διευθύντρια Σύνταξης του περιοδικού ‘Αθηνόραμα’, Γιάννης Παπαδόπουλος, εικαστικός

Ανεξάρτητοι χώροι τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν πρότζεκτς στο πλαίσιο της Art Athina 2017

Αναλυτικότερα:

Το Radio Athènes συμμετέχει την Art Athina με ηχητική εγκατάσταση από την Ραλλού Παναγιώτου και την Ελένη Μπαγάκη. Τα έργα δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του πρότζεκτ «All: Collected Voices» που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα και το Radio Athènes υπό την επιμέλεια των Thomas Boutoux και Έλενας Παπαδοπούλου.

Enterprise Projects – το εγχείρημα της επιμελήτριας Δανάης Γιαννόγλου και του εικαστικού Βασίλη Παπαγεωργίου- συμμετέχουν με ένα fundraising πρότζεκτ: την περιορισμένη έκδοση ενός σταχτοδοχείου (200 αντίτυπα) με το χαρακτηριστικό λογότυπο τους που έγινε σε συνεργασία με το γραφιστικό γραφείο bend.

Οι Νεωτερισμοί Τουμάζου (Νeo Toum) από τη Λευκωσία θα διαμορφώσουν ένα lounge- αναγνωστήριο με την ιδιαίτερη αισθητική τους όπου και θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό το έργο των εκδόσεων «Neo Toum».

Οι 3137 παρουσιάζουν το συμμετοχικό εγχείρημα «Leftovers» των Amelia Groom, Angharad Williams, Gianmaria Andreetta και Marion Goix που συνδυάζει περφόρμανς, συγγραφή και γλυπτική.

Η ΣΕΡΑΠΙΣ είναι μια ναυτιλιακή εταιρεία με έδρα την Ελλάδα που μεταξύ άλλων παράγει ρούχα και αντικείμενα τέχνης με θέματα από το σύμπαν της ναυτιλίας. Ειδικά για την Art Athina 2017, η ΣΕΡΑΠΙΣ έχει δημιουργήσει ένα μεταξωτό μαντήλι σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, που προορίζεται για να φορεθεί από τα μέλη του προσωπικού της διοργάνωσης.

Η εικαστική ομάδα Arbit City Group παρεμβαίνει στον εξωτερικό χώρο της φουάρ με μία εγκατάσταση που τιτλοφορείται “Trophy Wife” και αποτελείται από δέκα ναυτικές σημαίες που αντιστοιχούν στα γράμματα του τίτλου του έργου. Όπως σχολιάζουν οι Arbit City Group μεταξύ άλλων, «Γυναίκα Τρόπαιο» είναι η Αθήνα, και η Αθήνα είναι η γυναίκα τρόπαιο.

Το ελληνο-γαλλικό brand Pressure με έδρα το Παρίσι, συμμετέχει στην Art Athina 2017 με μία ειδική συλλογή για τη φουάρ σε συνεργασία με τον φωτογράφο Ilyes Griyeb του οποίου τις φωτογραφίες επίσης παρουσιάζει.

PUBLICATIONS

Το βιβλιοπωλείο OMMU επιλέγει για την Art Athina 2017 μια σειρά από ανεξάρτητες καλλιτεχνικές εκδόσεις και καταλόγους. Παράλληλα παρουσιάζει για πρώτη φορά μια αρχειακή έκθεση του εκδοτικού έργου του Νίκου Ε. Παπαδάκι, συνιδρυτή του Κέντρου Τεχνολογικών Εφαρμογών – ΚΤΕ, του Athens Design Center – ADC, καθώς και της γκαλερί και εκδοτικού οίκου “ΠΟΛΥΠΛΑΝΟ” και περιοδικού “ΣΗΜΑ”. Στην έκθεση παρουσιάζονται εκδόσεις, περιοδικά, εφήμερα και αντικείμένα.

ΟPEN

H υπαίθρια εγκατάσταση της Art Athina έχει τη μορφή ενός billboard και είναι πρότζεκτ της Sonora 128, του billboard project space της γκαλερί Kurimanzutto από το Μέξικο Σίτυ. To πρότζεκτ οργανώνει η Bree Zucker.

Στη βεράντα του χώρου των VIP διαμορφώνεται υπαίθριο πάρκο γλυπτικής με έργα καλλιτεχνών από τις συμμετέχουσες γκαλερί.


Gianmaria Andreetta, Holy Water, διάρκεια: 25-35 λεπτά

Ο καλλιτέχνης προσκαλεί το κοινό σε μια τελετουργία εξαγνισμού του νερού.

Η περφόρμανς Holy Water είναι μέρος των Independent projects της Art Athina από τους 3 137.

Παρασκευή-Κυριακή 18:00-20:00

 

Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Ερωτήματα, διάρκεια: 2 ώρες

Με αφορμή την παρουσίαση της οπτικοακουστικής εγκατάσταση «Ρωτώντας» (2014) η Κατερίνα Ζαχαροπούλου παρουσιάζει στον χώρο της έκθεσης την ξενάγηση-δράση «Ερωτήματα». Η εικαστικός μιλά για τα 25 πρόσωπα (καλλιτέχνες, ιστορικούς τέχνης, συγγραφείς, συλλέκτες) που περιλαμβάνονται στο έργο και καλεί τους θεατές-ακροατές να επιλέξουν μία ερώτηση που κατά την κρίση τους ανταποκρίνεται στην καταγεγραμμένη απάντηση των επιλεγμένων προσώπων. Στόχος είναι η ενεργοποίηση ενός διαλόγου που διερευνά τις δυνατότητες επανερμηνείας των καιρών που πέρασαν και κατανόησης εκείνων που έρχονται.

Παρασκευή 19:00

 

PetraLuna μια μουσική κολεκτίβα, The Dome

H Petra-Luna είναι μια μουσική κολεκτίβα της αυτοσχεδιαστικής μουσικής γνωστή και ως musical extemporisation.

Το σχήμα παρουσιάζει την μουσική δραστηριότητα της άμεσης / στιγμιαίας μουσικής σύνθεσης που συνδυάζει την επικοινωνία των συναισθημάτων και την οργανική τεχνική με την αυθόρμητη ανταπόκριση στη μουσική που ακούγεται από τα άλλα μέλη του σχήματος, τα οποία συμμετέχουν στο δεδομένο σύνολο.

Στη μουσική κολεκτίβα Petra-Luna συμμετέχουν κυρίως εικαστικοί που έχουν μουσική παιδεία ή και όχι.

Δημιουργήθηκαν στα Πετράλωνα το 2014, με τη συμμετοχή 12 performers.

Παρασκευή-Κυριακή 20:00-21:00

 

Αγγελος Σκούρτης, Λένε ότι μια δεσποινίδα της Αβινιόν κυκλοφορεί στους δρόμους της Αθήνας, διάρκεια 40 λεπτά

Μια ποιητική περφόρμανς.

Σάββατο 15:00

 

Συνεργατικό πρότζεκτ των Amelia Groom, Angharad Williams, Gianmaria Andreetta και Marion Goix, LEFTOVERS, διάρκεια: 5 ώρες

Το πρότζεκτ συνδέει άλλα πρότζεκτ τα οποία συνδυάζουν περφόρμανς, συγγραφή και γλυπτική. Το LEFTOVERS δημιουργείται γύρω από ένα τραπέζι, το οποίο φιλοξενεί και καταγράφει τα ζωντανά έργα που παρουσιάζονται από τους καλλιτέχνες κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Η περφόρμανς Leftovers είναι μέρος των Independent projects της Art Athina από τους 3 137.

Σάββατο 19:00

 

Ana Sánchez-Colberg, An[ot]her 5: One-Off Dance #7, διάρκεια: 1 ώρα

Η παρέμβαση/περφόρμανς   An[ot]her 5: One-Off Dance #7 είναι η επόμενη της σειράς J(us)t 5που έχει δημιουργηθεί από την Ana Sánchez-Colberg για την ομάδα Theatre enCorps .Η σειρά εξετάζει τη διαλεκτική σχέση ανάμεσα σε μια σειρά αντιθέτων : προσωπικό /οικείο , ιδιωτικό /δημόσιο, εσωτερικό / εξωτερικό. Οι θεατές θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή για να τους δοθεί επί τόπου o αντίστοιχος ηχητικός εξοπλισμός.

Τη σειρά περφόρμανς J(us)t 5 series επιμελείται ο Θάνος Βόβολης για την Cheap Art και το Theatre enCorps.

Διαμορφωμένος ως δωμάτιο ξενοδοχείου, ο χώρος προβολών βίντεο θα φιλοξενήσει το πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει για τη φετινή Art Athina o ανεξάρτητος επιμελητής και κριτικός τέχνης Alexander Burenkov και στο οποίο περιλαμβάνονται έργα 32 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Η φετινή θεματική σχετίζεται άμεσα με την τεχνολογία, την ανησυχία που προκαλεί η ψηφιακή παλίρροια, την ψευδο-διαφάνεια, την υπερσύνδεση, τη χαμένη σωματικότητα και τα παγκόσμια δίκτυα επικοινωνίας.

H Art Athina παρουσιάζει αφιέρωμα στο έργο των Γιάννη Κουνέλλη και Δημήτρη Μυταρά.

Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου παρουσιάζει το φιλμ του Heinz-Peter Schwerfel «Αποσπάσματα από ένα ημερολόγιο» (Γερμανία 1996, 46΄) καθώς και αρχειακό υλικό από την ατομική έκθεση του Γιάννη Κουνέλλη στο φορτηγό πλοίο ΙΟΝΙΟΝ (1994). Στο πλαίσιο του αφιερώματος, ο Μανώλης Μπαμπούσης επιμελείται την παρουσίαση «Το έργο του Γιάννη Κουνέλλη μέσα από τον φακό του Μανώλη Μπαμπούση».

Η Εθνική Πινακοθήκη- Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου παρουσιάζει αφιέρωμα στον Δημήτρη Μυταρά που περιλαμβάνει τρία έργα του σπουδαίου ζωγράφου από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης.

SURVEY

Η ανεξάρτητη επιμελήτρια Γαλήνη Νόττι δημιουργεί μια έκθεση με αρχειακό υλικό και έργα από το παρελθόν της αθηναϊκής φουάρ επιχειρώντας μια αναδρομή, ανασκόπηση και ενδοσκόπηση του θεσμού της Art Athina.

Στο πλαίσιο της ενότητας Survey εντάσσεται και η οπτικοακουστική εγκατάσταση της Κατερίνας Ζαχαροπούλου «Ρωτώντας…», που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο iset το 2014, με τη στήριξη του οργανισμού ΝΕΟΝ. Η εγκατάσταση βασίζεται στο υλικό των συνεντεύξεων που έχει πραγματοποιήσει επί δύο δεκαετίες η Κατερίνα Ζαχαροπούλου, με θεωρητικούς και εκπροσώπους μουσείων και καλλιτεχνικών φορέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σκίτσα καλλιτεχνών, ζωγραφικές δραστηριότητες, διαδραστικά γατοεκθέματα και εργαστήρια περιλαμβάνει το πρόγραμμα που έστησαν οι Very Young Contemporary Art (VYCA) για γατόφιλες οικογένειες. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση προσκλήθηκαν να σχεδιάσουν ειδικά για τα παιδιά ασπρόμαυρα σκίτσα με γάτες και οι μικροί, αλλά και μεγαλύτεροι φιλότεχνοι καλούνται να τις ανακαλύψουν, να τις χρωματίσουν και να σχεδιάσουν τον δικό τους γάτο-χαρακτήρα.