Η κυρίως έκθεση στους δύο βασικούς χώρους του Ωδείου Αθηνών, όπου γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν τις προτάσεις τους.

a. antonopoulouart (Αθήνα), Agathi-kartalos (Αθήνα), Alma Contemporary Art Gallery (Αθήνα), Anna Pappas Gallery (Μελβούρνη), Argo Gallery(Αθήνα), Artforum Gallery (Αθήνα), Artprisma (Πειραιάς), Artzone 42(Αθήνα), Can Christina Androulidaki Gallery (Αθήνα), Cheapart (Αθήνα),Cube Gallery (Πάτρα), Depo Darm (Αθήνα), ekfrasi-yianna Grammatopoulou (Αθήνα), Eleftheria Tseliou Gallery (Αθήνα), Eleni Koroneou Gallery (Αθήνα), Ena Contemporary Art (Αθήνα), Enia Gallery(Πειραιάς), Epsilon Art Gallery (Λουτράκι), Françoise Heitsch (Μόναχο), Gallery Ersi (Αθήνα), Gallery “7” (Αθήνα), Genesis Gallery (Αθήνα), Ikastikos Kiklos Sianti (Αθήνα), Ileana Tounta Contemporary Art Center (Αθήνα), Kalfayan Galleries (Αθήνα), Kaplanon Galleries (Αθήνα), Kappatos Gallery(Αθήνα), Lola Nikolaou (Θεσσαλονίκη), Mihalarias Art (Αθήνα), Nitra Gallery(Αθήνα), Peritechnon Karteris (Αθήνα), Skoufa Gallery (Αθήνα), The Breeder Gallery (Αθήνα), Zina Athanassiadou Gallery (Θεσσαλονίκη).

HIGHLIGHTS
Νέες γκαλερί εκτός συνόρων έρχονται στην Art Athina κατόπιν πρόσκλησης της καλλιτεχνικής διευθύντριας, Σταματίας Δημητρακοπούλου, με στόχο να παρουσιάσουν φρέσκιες ιδέες. Φέτος θα φιλοξενηθούν γκαλερί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Emalin (Λονδίνο), Galeria Quadrado Azul (Πόρτο), Hot Wheels Projects(Αθήνα), Lapaix (Παρίσι), Modern Shapes (Αμβέρσα), SADE (Λος Άντζελες), Soft Opening (Λονδίνο), Stems Gallery (Βρυξέλλες), Syndicate (Κολωνία), The Hole (Νέα Υόρκη), 0-0 LA (Λος Άντζελες).

FEATURE
Ενότητα με θεματική που ορίζεται κι οργανώνεται από έναν επιλεγμένο επιμελητή. Φέτος την ενότητα υπό τον τίτλο “Pseudomorphs” επιμελείται η Άρτεμις Μπαλτογιάννη, προσκαλώντας δέκα γκαλερί από το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Γλασκόβη και τη Νέα Υόρκη.

Balice Hertling (Παρίσι), Bonny Poon (Παρίσι), Bureau (Νέα Υόρκη), Callicoon Fine Arts (Νέα Υόρκη), High Art (Παρίσι), Koppe Astner (Γλασκόβη), Rodeo (Λονδίνο), Union Pacific (Λονδίνο).

DESIGN

Στην κεντρική πλατεία της φουάρ η Gallery Antiqua, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο ιταλικό και σουηδικό design. Η εγκατάσταση των design studio, objects of common interest με έδρα τη Νέα Υόρκη σχεδιασμένη για την Art Athina 2018 θα υποδέχεται τους επισκέπτες της φουάρ.


Σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες από τον κόσμο της τέχνης- διευθυντές μουσείων, επιμελητές φουάρ, ιστορικούς τέχνης – προσκαλεί η ανεξάρτητη επιμελήτρια Κατερίνα Νίκου που φέτος υπογράφει το πρόγραμμα συζητήσεων της Art Athina. Παράλληλα προγραμματίζεται και μια σειρά performative lectures από τον ομότιμο καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου, Χάρη Ξανθουδάκη.

Πέμπτη 21 Ιουνίου, 14.00-15.00

Strophe, a Turning (2017)

Προβολή και συζήτηση.

Ellie Ga

37 λεπτά.

Γλώσσα: Αγγλικά, Ελληνικά

Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση με την καλλιτέχνιδα Ellie Ga, που συντονίζει η Έλενα Παπαδοπούλου, ιδρύτρια του Radio Athènes.

To Strophe, a Turning (2017) αρχίζει με την καλλιτέχνιδα να παραθέτει τα λόγια του Ρώσσου ποιητή Osip Mandelstam ο οποίος παρομοιάζει το να στέλνεις ένα μήνυμα μέσα σε ένα μπουκάλι με την πράξη της συγγραφής ενός ποιήματος που απευθύνεται σε έναν άγνωστο αναγνώστη.

Δημιουργώντας μικρές αφετηρίες και από το μπουκάλι στη θάλασσα και από τον ρακοσυλλέκτη της παραλίας που το συναντά τυχαία, η Ga αρχικά δουλεύει ορμώμενη από το ενδιαφέρον της σχετικά με το πώς αντικείμενα που πλέουν ελεύθερα στη θάλασσα έχουν χρησιμοποιηθεί για να καταγραφεί η κίνηση της θάλασσας. Όμως η προθυμία της να περιπλανηθεί και να αφεθεί σε αβέβαιες στροφές την φέρνει απρόσμενα στο Ελληνικό νησί της Σύμης και μετά στις ακτές της γειτονικής Λέσβου, το καλοκαίρι του 2015.

Η Ga έρχεται αντιμέτωπη με το μεταβλητό πλαίσιο αυτών των νησιών και αποφασίζει να μπει σε μια ομάδα εθελοντών που βοηθούν πρόσφυγες και ζητούντες άσυλο –  ένα καθοριστικό σημείο καμπής όπου αναγκάζεται να παλέψει, όχι μόνο με την ποιητική της τυχαίας μετακίνησης, αλλά με επείγουσες πολιτικές και ανθρωπιστικές πραγματικότητες με τις οποίες αντιμετωπίζει, επεξεργάζεται και τοποθετεί μέσα σε μια υποδηλούμενη και σύνθετη ιστορία ανοχής, την πίστη και, φυσικά, την τύχη.

 

Πέμπτη 21 Ιουνίου, 17.00-18.00

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Art Athina, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιωάννου Φ.Κωστοπούλου, θέτει ως στόχο να φέρει σε επαφή φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με αίθουσες τέχνης και καλλιτέχνες. Μέσα από την ανταλλαγή ιδεών πληροφορεί, εμπνέει και προετοιμάζει τους φοιτητές για την επαγγελματική είσοδό τους στον χώρο της τέχνης.

Στην παρουσίαση του προγράμματος, στο πλαίσιο των συζητήσεων της Art Athina, οι εικαστικοί Δάφνη Κουρή και Χριστίνα Νάκου, συντονίστριες του πρόγραμματος, συνομιλούν με εκπροσώπους της Art Athina και του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, φοιτητές της ΑΣΚΤ, καλλιτέχνες και εκπροσώπους των αιθουσών τέχνης.

Πέμπτη 21 Ιουνίου, 18:00-19.00 

Συζήτηση εις μνήμην της Tamuna Sirbiladze

*Η παρουσίαση θα γίνει στο Tribute

Συντονιστής: Max Henry (Βιέννη)

Βασικοί ομιλητές

Benedikt Ledebur (Βιέννη)

Ντένης Ζαχαρόπουλος (Αθήνα)

Με αφορμή τη φετινή Art Athina η Gallery Charim, με έδρα τη Βιέννη, σε συνεργασία με την Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα θα αποτίσει ειδικό φόρο τιμής στη μνήμη της αλησμόνητης καλλιτέχνιδος Tamuna Sirbiladze. Με σπουδές στην Ακαδημία Τεχνών της Βιέννης, η Γεωργιανή καλλιτέχνιδα έζησε και εργάστηκε για πολλά χρόνια στη Βιέννη. Με τον ξαφνικό θάνατό της την άνοιξη του 2016 άφησε πίσω της ένα corpus έργων που αποτελούν και το θέμα μιας μονογραφίας των εκδόσεων David Zwirner books. Λαμβάνοντας υπόψη τις επισκέψεις της στην Αθήνα και την αγάπη της για την πόλη, θα παρουσιαστούν  επιλεγμένα έργα της. Επιπλέον θα παρουσιαστεί ένα δυναμικό γλυπτό από τη φίλη της Sirbiladze, την Αυστριακή καλλιτέχνιδα Elizabeth Penker.

Πέμπτη 21 Ιουνίου, 19.30-20.30

talk powered by TheTOC.gr

«Πως προωθείται η Τέχνη στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία»

Ομιλητές: Νίκος Διαμαντής  Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, σκηνοθέτης, Αννα Καφέτση  Διευθύντρια του Annex M – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,

Φίλιππος Τσαλαχούρης  Υποδιευθυντής του Ωδείου Αθηνών, συνθέτης,

Συραγώ Τσιάρα  Διευθύντρια Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης και Biennale Θεσσαλονίκης.

Χαιρετισμός από την Πρόεδρο του TheTOC, Έλλη Στάη

Συντονίστρια: Κατερίνα Λυμπεροπούλου, δημοσιογράφος του TheTOC

Εκπρόσωποι κορυφαίων πολιτιστικών οργανισμών της χώρας καταθέτουν τις απόψεις τους για τον τρόπο, την αναγκαιότητα, το σκοπό και την αποτελεσματικότητα της προώθησης της Τέχνης στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια.

 

Παρασκευή, 22 Ιουνίου, 17.00-18.00

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Τα κλειδιά μιας συγκατοίκησης

Δομικές, ιστορικές και κοινωνιολογικές προϋποθέσεις για τη συνύπαρξη της μουσικής και της ζωγραφικής στο «Πάνθεο των Τεχνών»: Από την Αναγέννηση στον Ιμπρεσιονισμό.

Επιμέλεια: Χάρης Ξανθουδάκης

Παρασκευή, 22 Ιουνίου, 18.15-19.15

Η σύγχρονη τέχνη στο αθηναϊκό τοπίο μετά το 2000/μέρος πρώτο

Συμμετέχοντες: Hugo Wheeler ιδρυτής του Hot Wheels Project Αθήνα, Alex Eagleton ιδρυτής του Aetopoulos Project Space Αθήνα, Macklin Kowal ιδρυτής του Sub Rosa Space, Αθήνα.

Οι συμμετέχοντες αυτής της συζήτησης έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μετακόμισαν στην Αθήνα όταν η οικονομική και κοινωνική κρίση ήταν στο αποκορύφωμά της. Σε αυτή την εποχή των επισφαλών συνθηκών, οι συμμετέχοντας ίδρυσαν νέους χώρους καθώς η Αθήνα θεωρείται από τους κορυφαίους προορισμούς για νέες συνθήκες παραγωγής τέχνης. Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν στην ίδρυση ενός νέου χώρου τέχνης όταν στην Αθήνα οι ήδη υπάρχοντες χώροι παλεύουν για να είναι βιώσιμοι; Πώς αυτοί οι νέοι χώροι διαμορφώνουν το πρόγραμμά τους και πώς συνδέονται με το πολιτιστικό πεδίο της Ελλάδας; Ποιοι είναι οι δεσμοί τους με την πόλη τους καλλιτέχνες, τους επιμελητές και τα ιδρύματα;

Επιμέλεια/Συντονισμός: Κατερίνα Νίκου

Παρασκευή, 22 Ιουνίου, 19.30 – 20.30

Η σύγχρονη τέχνη στο αθηναϊκό τοπίο μετά το 2000/μέρος δεύτερο

Συμμετέχοντες: Σοφία Βάμιαλη ιδρύτρια της Vamiali’s Gallery Αθήνα, Els Hanappe ιδρύτρια του Els-Hanappe Underground Αθήνα, Βασίλης Μπαλατσός συν-ιδρυτής της Unlimited Contemporary Gallery Αθήνα

Η διαμόρφωση του αθηναϊκού τοπίου σε σχέση με τη σύγχρονη τέχνη διαμορφώθηκε ριζικά μετά το 2000 με την ίδρυση γκαλερί και project spaces από νέους ανθρώπους που αποφάσισαν να μετοικήσουν στην πόλη από το εξωτερικό. Όλοι είχαν σημαντική εμπειρία της σύγχρονης εικαστικής σκηνής την οποία και μετέφεραν στην πόλη  παρουσιάζοντας στο τοπικό κοινό τις νέες τάσεις και τις νέες προοπτικές. Το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες που δεν ακολουθούσαν τα εμπορικά κριτήρια. Οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν το όραμα που είχαν τότε, το πρόγραμμα που διαμόρφωσαν καθώς και τις απόψεις τους για το τότε και το τώρα.

Επιμέλεια/Συντονισμός: Κατερίνα Νίκου

 

Σάββατο, 23 Ιουνίου, 17.00 – 18.00

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Διχασμοί που ενώνουν

Η αποσύνδεση της ζωγραφικής από τη λειτουργία της αναπαράστασης και της μουσικής από τη λειτουργία της «επένδυσης» του βιοτικού και κοινωνικού χρόνου. Φωτογραφία και «ελαφρά μουσική» – αφαίρεση και ατονικότητα. Διακαλλιτεχνικές συνάφειες στον εξπρεσιονισμό, τον κυβισμό και τον φουτουρισμό. Ο Γάμος του Léger και οι Γάμοι του Stravinsky.

Επιμέλεια: Χάρης Ξανθουδάκης

Σάββατο, 23 Ιουνίου, 18.00 – 19.15

Επιμέλεια εκθέσεων: Όψεις από την προοπτική των καλλιτεχνών

Συμμετέχοντες: Ανδρέας Αγγελιδάκης/ αρχιτέκτονας και εικαστικός, Δήμητρα Βάμιαλη/ εικαστικός, Γιάννης Βαρελάς/εικαστικός/, Κωστής Βελώνης/ εικαστικός, Caroline May/ εικαστικός, Κώστας Χριστόπουλος/ εικαστικός

Εδώ και πολλές δεκαετίες έχει αναπτυχθεί ένας διεθνής διάλογος για τη σχέση μεταξύ καλλιτεχνών, επιμελητών, ιστορικών της τέχνης και του κοινού. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δημιουργήθηκε λόγω της τεράστιας διεύρυνσης του ρόλου του επιμελητή/επιμελήτριας, στη διαμόρφωση της συζήτησης σχετικά με τις τέχνες στη δημόσια σφαίρα. Είναι γενικώς αποδεκτό, ότι εκτός από κάποιες διαφορές, οι καλλιτέχνες – επιμελητές και οι επιμελητές/επιμελήτριες μοιράζονται μια κοινή συνθήκη: την καθολική εμπλοκή και των δύο στη διαδικασία προετοιμασίας μίας έκθεσης, γεγονός που απαιτεί να πληρούν πολλά διαφορετικά προσόντα και δεξιότητες. Η μεταλλαγή του καλλιτέχνη-επιμελητή σε ένα είδος επιχειρηματία του εαυτού του συνέβη σιωπηλά μέσα στα χρόνια και έχει ως αποτέλεσμα την προϋπόθεση της ύπαρξης του καλλιτέχνη-επιμελητή συνυφασμένη με μια απόλυτη επαγγελματική ιδιότητα στον κόσμο της τέχνης.

Οι καλεσμένοι ομιλητές ανήκουν στη γενιά που ενεργοποίησε τη σύγχρονη εικαστική σκηνή στην Ελλάδα ακολουθώντας κυρίως την ανάγκη τους για διαφορετικούς τρόπους έκφρασης είτε ατομικούς είτε συλλογικούς. Σκοπός αυτής της συζήτησης δεν είναι να γίνει μια χαρτογράφηση των επιμελητικών πρακτικών στην Ελλάδα αλλά να επισημανθούν κάποιες ιδιαίτερες στιγμές, τόποι και χειρονομίες.

Επιμέλεια/Συντονισμός: Κατερίνα Νίκου

Σάββατο, 23 Ιουνίου, 19.30-20.30

Φιλοσοφίες της Επιμέλειας

Συμμετέχοντες: Paul B. Preciado, Elena Sorokina

O Paul B. Preciado και η Elena Sorokina είναι δύο επιμελητές που προέρχονται από διαφορετικά υπόβαθρα και δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Ο Paul B. Preciado είναι φιλόσοφος, επιμελητής και ένας από τους σημαντικότερους στοχαστές στη μελέτη των πολιτικών του φύλλου και της ταυτότητας. Ήταν επιμελητής του Δημόσιου Προγράμματος της documenta14. Είναι συγγραφέας in residency στο LUMA Foundation, Γαλλία.  Η Elena Sorokina είναι επιμελήτρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Γάνδης (HISK), Βέλγιο, επίσης ήταν σύμβουλος επιμέλειας στη documenta 14.

Οι δύο επιμελητές θα αναπτύξουν τη θεωρία τους και θα παρουσιάσουν τις πρακτικές τους σχετικά με την υλοποίηση μιας έκθεσης υπό διαφορετικά θεωρητικά πλαίσια και ανάγκες. Θα συζητήσουν για το ρόλο του επιμελητή καθώς και την ευθύνη που φέρει όταν επικοινωνεί το μήνυμά του στο κοινό. Επιπλέον, θα μιλήσουν για τα εμπόδια, τα όρια και τα κοινωνικά ζητήματα που πρέπει να διερευνήσουν και να μελετήσουν όταν αναπτύσσουν την επιμελητική τους μεθοδολογία.

Επιμέλεια/Συντονισμός: Κατερίνα Νίκου

 

Κυριακή, 24 Ιουνίου. 17.00-18.00

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Πειράματα και οράματα

Εξελίξεις στην τεχνολογία και διακαλλιτεχνικές εφαρμογές. Ιδέα και υλοποίηση: Τέχνη του «ιδεατού» και του «ελάχιστου» – προοπτικές. Η αμφισβήτηση των καλλιτεχνικών ορίων και οι νέες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης. Το παρόν και το μέλλον της αισθητικής στον μεταμοντερνισμό.

Επιμέλεια: Χάρης Ξανθουδάκης

Κυριακή, 24 Ιουνίου, 18.15-19.15

Πολιτιστική δραστηριότητα σε μια μητροπολιτική πόλη: η περίπτωση του Λονδίνου

Συμμετέχοντες: David Gryn, διευθυντής Daata Editions, Λονδίνο/ Antonia Marsh διευθύντρια Soft Opening gallery, Λονδίνο / Leopold Thun director of Emalin gallery, Λονδίνο.

Οι συμμετέχοντες αυτής της ομιλίας έχουν έδρα το Λονδίνο και δραστηριοποιούνται στην πόλη που ήταν και εξακολουθεί να είναι μια μητρόπολη για τη σύγχρονη τέχνη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το να είναι κάποιος επαγγελματίας στο χώρο του πολιτισμού σε μια μητρόπολη είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός με τους εγκαθιδρυμένους θεσμούς για να μπορεί να υπάρξει κάποια βιωσιμότητα. Επιπλέον, η πλειοψηφία του καλλιτεχνικού χώρου επιθυμεί να μετοικήσει στην πόλη και να βρει μια θέση στην εικαστική σκηνή. Τι γίνεται όμως με την πόλη καθαυτή; Την τοπική εικαστική σκηνή η οποία υποδέχεται διαρκώς νέο κοινό; Πόσο έχει επηρεάσει η πολιτική κατάσταση τους επισκέπτες, τις δομές, τους θεσμούς σε μια εποχή που το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της έννοιας του ανήκειν ή όχι στην Ευρώπη; Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην αγορά της τέχνης, στη δραστηριότητα της συλλογής και γενικότερα στον πολιτιστικό χάρτη του Λονδίνου; Τέλος, είναι απαραίτητο να βρίσκεσαι εντός ή εκτός Ευρώπης για να ανήκεις κάπου με διεθνή προβολή; Ή τελικά θα πρέπει ο καθένας να μείνει συνεπής, επίμονος και με σταθερό μακροχρόνιο όραμα;

Επιμέλεια/Συντονισμός: Κατερίνα Νίκου

Κυριακή, 24 Ιουνίου, 19.30-20.30

Πολιτιστική παραγωγή και κοινό: Πώς δρούμε στο δημόσιο χώρο;

Συμμετέχοντες: Cornelis van Almsick, διευθυντής της γκαλερί Zeller van Almsick Βιέννη/ Ανέστης Αζάς, καλλιτεχνικός διευθυντής της Πειραματικής Σκηνής  του Εθνικού Θεάτρου, Αθήνα/ Νάντια Γεραζούνη, διευθύντρια γκαλερί The Breeder Αθήνα, Mari Spirito ιδρύτρια του Protocinema

Ο κοινωνικός μετασχηματισμός που λαμβάνει χώρα στη σύγχρονη εποχή δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο τον πολιτισμό και την παραγωγή γνώσης. Τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να παρακολουθήσουμε μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα εικαστικά, το θέατρο, την περφόρμανς, τον κινηματογράφο και άλλα πολιτιστικά δρώμενα. Φαινομενικά δίνεται η εντύπωση στον θεατή ότι υπάρχει μια ζύμωση και μια δραστηριότητα αλλά η ουσιαστική ερώτηση είναι ποια είναι η ποιότητα πίσω από αυτές τις ανοιχτές μορφές έκφρασης; Η διοργάνωση ενός πολιτιστικού γεγονότος δεν είναι τόσο απλή όσο μπορεί να φαίνεται. Συνεπάγεται μια μερίδα ευθύνης σε σχέση με τις ανησυχίες που παρουσιάζει στο κοινό το οποίο είναι πια αρκετά εξασκημένο ώστε να μπορέσει να αξιολογήσει το περιεχόμενο και το σκεπτικό μιας πολιτιστικής παραγωγής.

Οι συμμετέχοντες αντιπροσωπεύουν διαφορετικά υπόβαθρα καλλιτεχνικής παραγωγής που σχετίζεται με το κοινό. Θα παρουσιάσουν το σκεπτικό τους καθώς και τους τρόπους που επιλέγουν να επικοινωνήσουν στο κοινό τους πρωταρχικούς τους στόχους όταν διαμορφώνουν το πρόγραμμά τους. Πώς μπορούμε να μετατρέψουμε την πολιτιστική παραγωγή σε σημείο συνάντησης της συλλογικής σκέψης; Πόσο η σύγχρονη τέχνη μπορεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη; Έχει η τέχνη μια τέτοια δυναμική; Πώς ορίζεται η ποιότητα στην τέχνη; Πώς σεβόμαστε το κοινό; Τι είδος κοινού θέλουμε να έχουμε;

Παρόντες και φέτος ανεξάρτητοι χώροι τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσιάζουν πρότζεκτς στο πλαίσιο της φουάρ. Συμμετοχή, μεταξύ άλλων, έχουν δηλώσει ήδη οι Hypercomf -ένα νεοιδρυθέν, πλασματικό εταιρικό προφίλ, που παράγει εγκαταστάσεις υβριδικής, μαλακής και άβολης τέχνης, χρηστικά αντικείμενα και ποίηση. Οι γνωστοί από την περυσινή τους συμμετοχή ΣΕΡΑΠΙΣ, μια ναυτιλιακή εταιρεία με έδρα την Ελλάδα που μεταξύ άλλων παράγει ρούχα και αντικείμενα τέχνης με θέματα από το σύμπαν της ναυτιλίας. Το Enterprise Projects, επίσης, επιστρέφει στην Art Athina και παρουσιάζει το EPJournal, την πρόσφατη εκδοτική του πρωτοβουλία, που παίρνει τη μορφή μιας διμηνιαίας διαδικτυακής έκδοσης ενός θεωρητικού και ερευνητικού κειμένου σε σχέση με την τέχνη στα ελληνικά και τα αγγλικά. Το 3 137 παρουσιάζει τον πρόλογο του νεοσύστατου θεσμού Gabriela καλώντας την Ρατζά Καλίντ (Raja’aKhalid) να φτιάξει ένα ηχητικό έργο για το τμήμα επικοινωνίας του νέου ινστιτούτου. Ένας ιός απλώνεται στη φουάρ με αφίσες και έντυπο υλικό δίνοντας πληροφορίες για τον τηλεφωνικό αριθμό που μπορείς να απολαύσεις το έργο.

EleftheriaTseliou

Φίλιππος Τσιτσόπουλος

and it was grotesque the finite and the infinite

Διάρκεια: 45 λεπτά

Πέμπτη 20:00

Το έργο  performance που παρουσιάζεται βασίζεται στη μνήμη εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στο βομβαρδισμό του Bethnal Green, στο Λονδίνο, που οδήγησε μια χιονοστιβάδα ανθρώπων να συνθλίβονται κάτω από το φόβο των δικών τους βημάτων στις σκάλες του υπόγειου σιδηροδρόμου.

a.antonopoulou art

Ντέμη Κάια

U-Turn // Rags to Riches series

Διάρκεια: 1 ώρα

Πέμπτη-Σάββατο 19:00-20:00

Η αμερικανική έκφραση «Rag to Riches» (Από τα κουρέλια στα πλούτη) αναφέρεται στην απότομη μετάβαση ενός ατόμου από την απόλυτη αφάνεια στον υπέρτατο βαθμό δόξας και πλούτου.

Στην performance «U-Turn» το χρηστικό αντικείμενο ίππευσης ενός αλόγου (σέλα) τοποθετείται επανειλημμένα στην πλάτη του καλλιτέχνη, από κάποιον τυχαία επιλεγμένο θεατή.

Η αναδιπλούμενη θέση του σώματος του καλλιτέχνη κατά το σέλωμα αναπαριστά τη στιγμιαία μετάβαση όπου η καταστατική εξίσωση της διαδρομής ζωής ενός ανθρώπου μπορεί να αλλάξει μέσα σε μερικά δεύτερα.

Εκφραση – γιάννα γραμματοπούλου

Άγγελος Σκούρτης

Τα ερείπια εντός μου

Διάρκεια 20 λεπτά

Πέμπτη-Σάββατο 20:00

Η performance του καλλιτέχνη Άγγελου Σκούρτη ένα κολλάζ λόγου και αυστηρής κίνησης,  που έχει αφετηρία τον ποιητικό και όχι μόνο λόγο των Μίλτου Σαχτούρη,  Γιώργου Σεφέρη, Ανδρέα Εμπειρίκου , Νίκου Καββαδία,  Μιχάλη Κατσαρού,  Μαγιακόφσκι, της Αχματοβα,  Οδυσσέα Ελύτη, Ανδρέα Φραγκιά,  Άρη Αλεξάνδρου, Μενέλαου  Λουντέμη και έργα του ίδιου του καλλιτέχνη, ενοποιημένα όλα σε ένα μονόλογο αναφερόμενο στις σημερινές  καταστάσεις  που ζούμε.

Cube Gallery

Δημήτρης Κάσδαγλης

AB OVO

Σάββατο-Κυριακή 12:00-21:00

Ο εικονογράφος Δημήτρης Κάσδαγλης, πριν ακριβώς από ένα χρόνο ξεκίνησε ένα παιχνίδι στην παραλία, όπου πήγαινε για κολύμπι. Άρχισε να ζωγραφίζει μορφές σε βότσαλα, τις οποίες αφού φωτογράφιζε, άφηνε εκεί να σβηστούν με το χρόνο ή να ανακαλυφτούν από τους πιο παρατηρητικούς περαστικούς. Το παιχνίδι αυτό με τον καιρό εξελίχθηκε, με τις πέτρες εκείνες που αφήνουν την παραλία, να παίρνουν τη μορφή κουκουβάγιας και να ταξιδεύουν τον κόσμο. Στη διάρκεια της ArtAthina 2018  οι κουκουβάγιες θα φωλιάζουν στο περίπτερο της CubeGallery, το σαββατοκύριακο όμως, οι πιο παρατηρητικοί μπορούν να τις αναζητήσουν στους υπόλοιπους χώρους της έκθεσης και να τις πάρουν μαζί τους.

Arbit CityGroup

Κακόκαλοι

Διάρκεια 30 λεπτά

Σάββατο 19:00

Το καινούργιο έργο των ArbitCity είναι καταρχήν μια Βεξιλολογική Στραπατσάδα. Εμπνευσμένη από μια ιστορία σαπουνόπερα και τραγωδία, η ομάδα καλεί το κοινό να πάρει στιγμιαία θέση για το μιξάρισμα Ηθών και Ηθικών και θέτει μια νέα οδό πλεύσης: αυτή των Κακόκαλων.

Με μια οπερατική ραπ αφήγηση οι ArbitCity θα θέσουν ερωτήσεις και θα προτείνουν λύσεις. Μπορεί κανείς να ανεβοκατεβαίνει τη Συγγρού χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος; Είναι δέκα χρόνια μετά το ηθικό και νόμιμο;

Το φετινό πρόγραμμα βίντεο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ και περιλαμβάνει την προβολή έργων της Σουηδής Νάταλι Ντζάρμπεργκ (NathalieDjurberg) και της Ολλανδής Ρινέκε Ντίτζκστρα (Rineke Dijkstra). Πρόκειται για δύο προβολές που επιλέχτηκαν ειδικά για να παρουσιαστούν στην Art Athina και διερευνούν, με διαφορετική καλλιτεχνική γλώσσα, οριακές ψυχολογικές καταστάσεις, πλούσιες σε συμβολικά και συναισθηματικά νοήματα, που επιχειρούν να καταστήσουν τις αντιφάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης πιο κατανοητές.

Το φετινό αφιέρωμα της Art Athina τιμά τη μνήμη της αυστριακής ζωγράφου γεωργιανής καταγωγής Ταμούνα Σιρμπιλάντζε (Tamuna Sirbiladze). Σε συνεργασία με την γκαλερί Καρίμ (Charim Gallery) και την Αυστριακή Πρεσβεία στην Ελλάδα θα παρουσιαστούν έργα (παστέλ σε ακατέργαστο καμβά) της συνεργάτιδας και συζύγου του Φρανζ Βέστ (Franz West), η οποία κινήθηκε ανάμεσα στην παραστατικότητα και την αφαίρεση. O κριτικός και ποιητής Μπένεντικτ Λέντεμπουρ (Benedikt Ledebur) και ο ιστορικός Τέχνης και καλλιτεχνικός διευθυντής της Πινακοθήκης, Μουσείων και Συλλογών του Δήμου Αθηναίων, Ντένης Ζαχαρόπουλος, μεταξύ άλλων, θα μιλήσουν για το έργο της, ενώ θα παρουσιαστεί έκδοση αφιερωμένη στο έργο της.

ΒΡΑΒΕΙΟ
To Copelouzos Family Art Museum και η Αrt Athina ανακοινώνουν για πρώτη φορά στο θεσμό, βραβείο που θα συνοδευτεί από χρηματικό έπαθλο αξίας 10.000 ευρώ και θα απονεμηθεί σε Έλληνα καλλιτέχνη που συμμετέχει στην Art Athina για το σύνολο του έργου του. Κύριος στόχος του Μουσείου είναι το βραβείο να λειτουργήσει υποστηρικτικά για την προβολή της σύγχρονης τέχνης και το έργο των Ελλήνων καλλιτεχνών και θα απονεμηθεί ύστερα από απόφαση επιτροπής, η σύνθεση της οποίας θα ανακοινωθεί προσεχώς.

EDUCATIONAL PROGRAM

Για πρώτη φορά σε συνέργεια με το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών η Art Athina θεσμοθετεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για φοιτητές της ΑΣΚΤ καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στόχος του είναι να πληροφορήσει, να εμπνεύσει και να προετοιμάσει τους νέους καλλιτέχνες και θεωρητικούς για την εισαγωγή τους στον χώρο της τέχνης. Η εικαστικός Χριστίνα Νάκου και η ιστορικός τέχνης Δάφνη Κουρή έχουν αναλάβει το συντονισμό και τη διεξαγωγή του προγράμματος. Το νέο αυτό εγχείρημα θα αποτελέσει πεδίο συζήτησης στο πλαίσιο των ομιλιών της Art Athina 2018.

ART ATHINA WORKSPACE

Για πρώτη φορά στην 23χρονη διαδρομή της η Art Athina αποκτά το δικό της art residency συνολικής διάρκειας δύο μηνών με τη στήριξη του Δήμου Αθηναίων και του Athens Culture Net. Έξι καλλιτέχνες από την Αυστραλία, την Πορτογαλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Βρετανία θα εγκατασταθούν για τέσσερις εβδομάδες στην Αθήνα για να εμπνευστούν από την πόλη και να δημιουργήσουν επί τόπου τα έργα τους, τα οποία και θα φιλοξενηθούν στα περίπτερα των γκαλερί που τους εκπροσωπούν.

ART ATHINA OPEN STUDIOS

Ένα Σάββατο κάθε μήνα, από τον Οκτώβριο του 2017 έως και τον Μάιο του2018, καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα και εκπροσωπούνται από γκαλερί που συμμετέχουν στην φουάρ ανοίγουν τα εργαστήρια τους, παρουσιάζουν τη δουλειά τους και αναπτύσσουν συζήτηση με σημαντικούς συλλέκτες νεαρής ηλικίας (Young Patrons).

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.